Laster Arrangementer

Film: Milford Graves Full Mantis

Cinemateket i samarbeid med Bergen Kunsthall viser det første langfilmportrettet av den anerkjente perkusjonisten Milford Graves (1941-2021)

Milford Graves Full Mantis er det første langfilmportrettet av den anerkjente perkusjonisten Milford Graves (1941-2021), som utforsker hans kaleidoskopiske kreativitet og grenseløse nysgjerrighet. Graves var en av vår samtids mest spennende og fargerike musikkpersonligheter, med et kunstnerliv som omfatter alt fra perkusjon og filosofi til naturmedisin og kampsport.

Graves opptrådte internasjonalt siden 1964, både som solist og i ensembler med legender som Albert Ayler, Giuseppi Logan og Sonny Sharrock. Han var en av grunnleggerne av avantgarde-jazz, og blant de mest innflytelsesrike utøverne i stilartens utvikling. Det må også nevnes at Milford Graves spilte i begravelsen til John Coltrane i 1967!

Filmen tar seeren gjennom kunstnerens frodige hage og utsmykkede hjem, inn i hans kampsport-dojo i bakgården og laboratoriet i kjelleren hans. Graves forteller historier om oppdagelse, kamp og overlevelse, filosoferer over essensen av ‘swing’, aktiverer elektroniske stetoskoper i kjellerlaboratoriet for å bearbeide hjertets lyd og reiser til Japan hvor han opptrer på en skole for barn med autisme, og engasjerer elevene til en ekstatisk oppvisning av spontan kollektiv energi.

Visningen presenteres i samarbeid med Bergen Kunsthall, hvor en rekke kunstverk og arkivmateriale fra Milford Graves inngår i en omfattende tematisk utstilling som kretser omkring temaet improvisasjon i kunst og musikk.  For mer om utstillingen «File Under Freedom», se: www.kunsthall.no.

Milford Graves Full Mantis. Regi: Jake Meginsky, Neil Young. USA 2018. Aldersgrense: 15 år. Språk: engelsk. Tekst: utekstet. DCP, 1t 31min.