Laster Arrangementer

Film: Mank AVLYST

Visningen er avlyst.

…..

Se de gode filmene i Bergens minste kino på USF Verftet – Cinemateket.

David Finchers nye film handler om kampen om en av tidenes største filmer, Citizen Kane. Gary Oldman briljerer i hovedrollen.

Ofte blir en av tidenes beste filmer kun forbundet med Orson Welles og hans geni som regissør og skuespiller, men sannheten er at uten Herman J. Mankiewicz’ fabelaktige manus og Gregg Tolands innovative foto ville Citizen Kane aldri blitt det nyskapende mesterverket det er. I sin nye og etterlengtede film (seks år siden hans forrige spillefilm som regissør, Gone Girl), har David Fincher bestemt seg for å rette på dette og gi Mankiewicz, denne begavede, giftige, tungt alkoholiserte kynikeren og gambleren, som på et tidspunkt var den mektigste manusforfatteren i Hollywood, sin rettmessige plass i filmhistorien.

I mange år jobbet Mankiewicz i avis- og magasinbransjen, blant annet i Chicago Tribune, New York Times, The New Yorker og Vanity Fair, før han som så mange andre avisfolk fant veien til Hollywood og de store pengene der. Fra sin tid som reporter og satiriker i avisbransjen hadde han inngående kjennskap til skikkelser som William Randolph Hearst (avismagnaten), Harold McCormick (rik forretningsmann som finansierte operakarrieren til sin ikke så talentfulle kone), Samuel Insull (rik forretningsmann som bygde sitt eget operahus i New York og var modellen for Kanes utseende) og den egenrådige eksentrikeren Howard Hughes (som senere ble ene-eier av RKO Pictures). Til sammen regnes disse fire som forbildene til Charles Foster Kane, men det var nok Hearst som følte seg mest truffet og som kjørte en tung, og delvis vellykket, kampanje mot filmen.

Selv om historien rundt Citizen Kane er filmatisert flere ganger før, med dokumentaren The Battle Over Citizen Kane (Michael Epstein & Thomas Lennon, 1988) og spillefilmen RKO 281 (Benjamin Ross, 1999), er det mange grunner til å se frem til Mank – ikke minst regissør David Fincher og hans imponerende filmografi. I mange år har han forsøkt å få finansiert denne filmen, basert på manus av sin far Jack Fincher. Her har han kjempet sine egne kamper for å få filmen akkurat som han ville, i sort/hvitt og mono, og i stor grad skutt på Kember Campbell Ranch – der hvor Mankiewicz bodde mens han skrev manuset til Citizen Kane. Interessant nok er også det langvarige samarbeidet med Trent Reznor tatt til et nytt nivå her, hvor hans knivskarpe synthesizere er byttet ut til fordel for instrumenter fra riktig tidsepoke. I hovedrollen møter vi en strålende Gary Oldman.

Mank vises i samarbeid med Netflix og Selmer Media.

Tema: SPESIALVISNINGER

Mank. Regi: David Fincher. USA 2020. Engelsk tale, norsk tekst. Aldersgrense: 15 år. DCP, 2t 11min.