Laster Arrangementer

Film: Le Bal

I Le Bal er kameraet et enveisspeil for dansehallens utfoldelser i årene fra 1936 til 1982

Vises

ONS 2. MAR KL. 20:15

TIR 8. MAR KL. 20:30

e Bal skildrer Frankrikes historie gjennom et halvt århundre, med utgangspunkt i et danselokale i Paris. Atmosfæren i dansesalen er som før enhver danseaften; spent. Orkesteret stemmer sine instrumenter, kelneren og bartenderen gjør seg klar til kveldens arbeid. Så entrer de øvrige aktørene etablissementet, først kvinnene som sjekker sin fremtoning i et speil – som også er filmkameraets linse. Dernest gjør mennene sin entré, mer brautende, men ikke mindre sofistikerte.

Miljøet holdes konstant, men tiden endres – kameraet er enveisspeil for dansehallens utfoldelser fra 1936 til 1982. Språkfilosofien Wittgenstein sa en gang: «Det finnes inntrykk som ikke kan utrykkes med ord.» I Le Bal har regissør Ettore Scola tatt konsekvensen av dette; ikke én replikk forekommer i filmen. Gjennom bildet, musikken, dansen og mimikkens universelle språk skildres decennienes skiftende strømninger og ulike former for menneskelig kontakt. Filmen er basert på en teateroppsetning av ensemblet Le Théâtre du Campagnol, som også har alle rollene i filmen.

Fra trekkspilltoner til discofunk ser Scola på sine dansende med en myk vennlighet og øm medfølelse. Le Bal er en film på nesten to timer der det ikke sies et ord, men der det likevel blir sagt mye om det 20. århundret.

Le Bal. Regi: Ettore Scola. Frankrike/Italia/Algerie 1983. Aldersgrense: 15 år. Språk: uten tale. 35mm, 1t 52min.