Laster Arrangementer

Film: I am not your negro

Se de gode filmene i Bergens minste kino: Cinemateket på USF Verftet.

Tema: Essensielle filmer om rase

Vises:
Onsdag 12. aug. kl. 20.30.
Torsdag 13. aug kl. 18.oo.
Kr. 90/70
BILLETTER

Et kraftfullt og brennende aktuelt essay om afroamerikaneres borgerrettskamp

George Floyds tragiske dødsfall har utløst et enormt sinne i USA, og ført til opptøyer, demonstrasjoner og krav om endringer. Hendelsen er nok et bevis på hvordan USAs afroamerikanske innbyggere systematisk utsettes for diskriminering og rasisme, noe som er tema i Raoul Pecks filmportrett av James Baldwin og hans borgerrettskamp.

Forfatteren Baldwin vokste opp i Harlem, men flyttet til Frankrike da han var i 20-årene. Blant hans mest kjente bøker er Notes of a Native Son, If Beale Street Could Talk, Giovanni’s Room, Go Tell It on the Mountain og The Fire Next Time. Han påbegynte arbeidet med Remember This House i juni 1979, en bok som skulle bli en revolusjonær og dypt personlig tekst, med utgangspunkt i erindringer om vennene og borgerrettighetsforkjemperne Malcolm X, Medgar Evers og Martin Luther King. Da Baldwin døde i 1987, hadde han imidlertid kun skrevet 30 sider.

Peck omarbeidet den upubliserte teksten til et filmessay, spekket med arkivfotografier, film- og nyhetsklipp. Baldwins ufullstendige manus inneholder sylskarpe betraktninger rundt de smertefulle opplevelsene knyttet til å være en svart amerikaner, og bidrar til å omskrive den amerikanske historien.

Pecks film trekker linjer fra boikottene og kampen mot rasesegregering på 1950- og 60-tallet, til de problematiske fremstillingene av svarte amerikanere i mainstream-kulturen, og demonstrasjonene mot politivold, som finner sted den dag i dag, med utgangspunkt i Baldwins personlige erfaringer og hans komplekse forhold til Black Power-bevegelsen.

I Am Not Your Negro. Regi: Raoul Peck. Sveits/Belgia/Frankrike/USA 2016. Engelsk og fransk tale, norske undertekster. Aldersgrense: 12 år. DCP, 1t 33 min.