Laster Arrangementer

Film: Frankenstein

Frankenstein er den mest kjente monsterhistorien gjennom tidene

ONS 5. OKT KL. 18:00

SØN 9. OKT KL. 17:00

Frankenstein. Regi: James Whale USA 1931. Aldersgrense: 15 år. Språk: engelsk. Tekst: utekstet. DCP, 1t 10min.

Frankenstein er den mest kjente monsterhistorien gjennom tidene. Det er en kulturelt, historisk og estetisk betydningsfull film som gjør den til en klassiker, både i og utenfor grøsser-sjangeren. Dette er den mest ikoniske filmatiseringen av boken til britiske Mary Shelleys debutroman fra 1818, som regnes som den første moderne science fiction-romanen.

Dr. Frankenstein er en forsker som jobber med å lage sitt eget menneske. Han syr sammen delene fra nylig avdøde mennesker, og setter det sammen til sitt eget. Ved hjelp av de elektriske apparatene han har laget i laboratoriet sitt, vekker han til slutt dette sammensatte mennesket til live. Mennesket har en grotesk form og blir fort oppfattet som et monster, men ser likevel ut til å være en uskyldig og harmløs. Helt til han ser flammer for første gang, og blir så redd at reaksjonen hans blir oppfattet som et angrep på menneskene som skapte han. I frykt velger de å lenke han fast i kjelleren, og dermed har kampen startet: mellom skaperen og skaperverket, mellom det gode og onde, mellom liv og død.

Da filmen kom ut for over 90 år siden ble folk så redde at de løp ut av kinosalen, men filmen er mer enn en grøsser som skal vekke avsky for et monster, tvert imot får vi sympati med det. Kompleksiteten i den over 200 år gamle historien er det som gjør filmen interessant i dag også: Frankensteins vitenskapelige overmot og påfølgende tragedie, monsterets liv som historieløs, fryktet og uønsket blant mennesker, og hva som egentlig gjør noe menneskelig.