Laster Arrangementer

Film: Det brenner, min kjære

Det brenner, min kjære regnes som en milepæl innen tsjekkisk film

Det brenner, min kjære er en folkelig farse som tar utgangspunktet i et årlig ball som blir holdt av et frivillig brannkorps i en småby. Alle innbyggerne er invitert, og festlighetene omfatter blant annet dans, gavelotteri og skjønnhetskonkurranse. Alt som kan gå galt, går galt. Mest på grunn av en velmenende, men ineffektiv og korrupt arrangementskomité, drikkeglade gjester og en brann i nabohuset.

Vises
TIR 29. NOV KL. 18:00O

NS 30. NOV KL. 20:00

Filmen byr på slapstick-humor, men sier også mye om menneskelig svakhet, på en absurd, mørk og morsom måte. Vi blir kjent med Formans anti-autoritære holdning, som han også klarte å ta med seg i sine senere, amerikanske filmer.

Filmen er en viktig representant for den nye bølgen av friere filmer som kom frem til Prahavåren 1968. Dette var regissør Miloš Formans første fargefilm, og den siste han lagde i Tsjekkoslovakia. Den hadde premiere rett før Sovjets invasjon, og ble bannlyst med en gang fordi de mente det var en farlig, politisk satire. Forman forlot landet samme år, og flyttet til USA hvor han fortsatte å jobbe som regissør, manusforfatter og skuespiller.

Han er kjent for filmer som Hair (1979), Gjøkeredet (1975) som skaffet ham en Oscar for beste regi og Amadeus (1984) som vant flere Oscar-priser, også blant annet for beste regi.

Hoří, má panenko. Regi: Miloš Forman. Tsjekkoslovakia, 1968. Språk: tsjekkisk. Tekst: engelsk. DCP, 1t 13min.