Laster Arrangementer

Film: Cruising

En kult-klassiker og en del av skeiv filmhistorie – se den i Cinemateket på USF Verftet

ONS 18. MAI KL. 18:00

TIR 24. MAI KL. 20:15

Cruising. Regi: William Friedkin. USA 1980. Aldersgrense: 15 år. Språk: engelsk. Tekst: norsk. 35mm, 1t 42min

Filmtittelen, Cruising, spiller både på når politiet er ute og spaner, og aktiviteten hvor enkeltindivider går eller kjører rundt på søken etter sex. Sistnevnte måte å bruke ordet på oppstod i homofile miljøer, hvor filmens handling foregår. En sommer i New York City frykter politiet at det er en seriemorder som går løs, hvor alle ofrene hans er homofile menn. Al Pacino spiller etterforskeren som skal gå undercover i det homofile og S&M-miljøet i byen for å prøve å ta morderen.

Filmen ble forbudt i både Finland, Iran og Sør-Afrika, og det etter at en 40 minutter lang scene fra en leather bar måtte bli klippet ut av filmen for å kunne vises i USA. Dette materialet er tapt for alltid, men James Franco har prøvd å gjenskape disse 40 minuttene i sin egen film Interior. Leather bar. (2014).

Basert på boken med samme navn, som igjen er basert på ekte hendelser, møtte filmen sterk motbør nettopp fra deler av det homofile miljøet, som mente at den satte dem i et dårlig lys. Mange homofile menn fra S&M-miljøet er statister i filmen, og de mente at det var viktig å rette søkelyset mot nettopp det grusomme de ble utsatt for. Nå er den re-evaluert som film, og den er blitt en kult-klassiker og en del av skeiv filmhistorie.