Laster Arrangementer

Film: Bonnie and Clyde

Se de gode filmene i Bergens minste kino på USF Verftet – Cinemateket.

Vises:
Torsdag 20. aug. kl. 20.30.
Søndag 23. aug kl. 19.30.
Kr. 90/70
BILLETTER

Tema: Forbudte filmer.

En ”forrående og moralsk nedbrytende” film

Bonnie and Clyde ble forbudt å vise på kino i Norge da den kom i 1967. Det ble begrunnet med at den var ”forrående og moralsk nedbrytende”. Året etter ble den lovlig med 16-årsgrense etter at de hadde klippet bort de mest voldelige scenene. Filmen var en medvirkende årsak til at 18-årsgrensen ble innført i Norge i 1969.

Det er blitt laget seks forskjellige filmer om morderparet. Den siste av dem, The Highwaymen (2019), er den første filmen som ikke romantiserer duoen. John Lee Hancock valgte å fortelle historien fra perspektivet til  de to Texas Rangers-betjentene som jaktet på Bonnie og Clyde. Filmen viser også hvordan mediene og folk over hele USA var med på å glorifisere to brutale mordere. Bonnie and Clyde fikk ros for å gi et realistisk bilde av hvordan gangstervirksomheten fortonet seg i depresjonstidens USA, men i ettertid har det blitt påvist at filmen ikke er historisk korrekt. Regissør Arthur Penn valgte å ha med voldsscener nettopp for å understreke hvor ødeleggende parets gjerninger i virkeligheten var. Det problematiske er at filmen også idoliserer og seksualiserer forbryterne, spesielt Bonnie.

Bonnie and Clyde blir ansett som den aller første filmen i det såkalte ”Nye Hollywood”, en epoke hvor unge regissører tok mer kontroll over filmene sine og distanserte seg markant fra den tidligere måten å lage klassisk Hollywood-film på. Bonnie and Clyde splittet både publikum og kritikere med sitt voldelige, seksualiserte og ukonvensjonelle uttrykk, og bidro til å revolusjonere filmhistorien.

Bonnie and Clyde. Regi: Arthur Penn. USA 1967. Engelsk tale, utekstet. DCP, 1 t 51 min.