Laster Arrangementer

Stumfilmkonsert: Dr. Caligaris Kabinett

2020 er 100-årsjubileum for Dr. Caligaris kabinett og vi markerer anledningen med en spesiell stumfilmkonser på USF Verftet! 

Filmen vises i en sjelden 35mm-kopi, med levende musikalsk akkopagnement av musiker Njål Paulsberg.

Dr. Caligaris kabinett står som selve gjennombruddsverket i den tyske filmens svært kreative ekspresjonistiske periode på 20-tallet. Den klaustrofobiske stemningen i et nederlagstynget Tyskland blir her uttrykt gjennom en sinnssyks marerittaktige storbyopplevelser. Og det var nettopp denne sterkt stiliserte framstillingen av indre subjektivitet som gjorde Dr. Caligari til et banebrytende filmatisk verk.

Mordgåte
Den sentrale skikkelsen er den hemmelighetsfulle Dr. Caligari, som viser fram søvngjengeren Cesare på markedet i en liten by. Caligari har Cesare helt i sin makt. Så blir det begått flere mord i byen. En ung mann begynner å ane uråd, men da han prøver å avsløre doktoren, havner han i vanskeligheter.

Ekspresjonismen
Dr. Caligaris kabinett regnes som innledningen til den tyske ekspresjonistiske filmen, og markerer hvordan den tyske filmen entret det internasjonale filmmarkedet etter 1. Verdenskrig. Den representerer hvordan filmskapere lot seg inspirerer av samtidige kunstretninger, og i Tyskland hadde ekspresjonismen vært blant de sentrale modernistiske strømningene. Vi møter et sterkt stilisert univers der iscenesettelsen lades med betydning i en mørk nærmest gotisk fortelling som setter menneskets skyggesider i spill. Retningen kom til å bli en viktig inspirasjonskilde for de senere amerikanske film noir-filmene på 1940- og 50 tallet.

Das Cabinet des Dr. Caligari. Regi: Robert Weine. Tyskland 1920. Stum med norske mellomtekster. 35mm, 1t 12min

TEMA: Stumfilmkonsert