Laster Arrangementer

Chungking Express

Se de gode filmene i Bergens minste kino på USF Verftet – Cinemateket.

En svimmel, blå storbyfabel fra Hong Kongs gigantiske boligkompleks Chungking Mansions. Filmen ble Wong Kar Wais store internasjonale gjennombrudd.

Chungking Express handler om to kjærlighetssyke politimenn som stadig ender opp på gatekjøkkenet «Midnight Express» i sin ensomme ferd gjennom Hong Kong-natten. Politimann nr. 223 hamstrer ananasbokser som går ut på dato 1. mai, en måned etter at kjæresten forlot ham. Hvis hun ikke har kommet tilbake innen da, skal han spise alle boksene på en gang. Den samme kvelden møter han en kvinne med blond parykk og solbriller, som viser seg å være involvert i heroinsmugling. På en bar, sent en kveld, forelsker han seg i henne. Faye, den unge kvinnen som jobber på gatekjøkkenet, er besatt av The Mamas and the Papas-låta «California Dreaming». Hun forelsker seg i politmann nr. 663, og begynner å snoke rundt i leiligheten hans når han ikke er hjemme.

Chungking Express var den tredje filmen til Wong Kar Wai, og en film han gjorde for å få et avbrekk fra det tunge arbeidet med storfilmen Ashes of Time, et påkostet sverdkampdrama som siden skulle floppe fullstendig, og som ironisk nok har blitt den Wong Kar Wai-filmen som færrest har sett. Lavbudsjettsfilmen Chungking Express derimot, som tok tre måneder fra unnfangelse til premiere, gjorde Wong Kar Wai verdensberømt over natta. Han ble raskt identifisert som en av de mest originale og forfriskende stemmene i filmen på 90-tallet, og som et av de største talentene i asiatisk film på lang tid.

Tema: Cinematekene i Norge

Chung Hing sam lam. Regi: Wong Kar Wai. Hong Kong 1996. Aldersgrense: 15 år. Kantonesisk, mandarin, engelsk, japansk, hindi tale, norsk tekst. DCP, 1t 42min.