Laster Arrangementer

Bram Stokers Dracula

Bram Stoker’s Dracula. Regi: Francis Ford Coppola. USA 1992. Engelsk tale, utekstet. DCP, 2t 8m.

Kom og la sansene bli overkjørt!

«Stjel fra de beste», sier Francis Ford Coppola i et intervju og det er tydelig noe han lever etter selv. Hans filmatisering av Abraham Stokers milepæl innen den gotiske litteraturen er en samling av høydepunkter hentet fra 70 år med vampyrfilm.

Gary Oldman som Grev Dracula virker ved første øyekast som et underlig valg, som med sin magre kropp ikke minner særlig om de andre store rollefortolkerne; Bela Lugosi, Cristopher Lee og Frank Langella. Det tar ikke lang tid før man ser at Oldman var et godt valg: Det han mangler i fysikk, tar han igjen i originalitet og intensitet.

Med sine 40 millioner dollar ble dette den mest storslagne av alle Dracula-filmatiseringer. Kulisser, sett, kostymer, store navn, locations og utstyr bærer alt preg av at her er det ikke spart på noe. Filmen fikk tre oscars og det er betegnende hva den fikk de for; beste kostymer, beste make-up og beste lyd-effekter. I tillegg er Anthony Hopkins som Van Helsing minst like skummel som greven selv, og Tom Waits som gærningen Renfield er en ren fornøyelse. Sadie Frost som Lucy glir superbt over fra uskyld til sensuelt monster. Til og med lengden på filmen er større enn noen annen filmatisering, så kom og la sansene bli overkjørt.