Laster Arrangementer

Black Hauge – Erlend Apneseth Trio & Erlend O. Nødtvedt

En poesikonsert der en ny generasjon går i dialog med en av våre ypperste poeter Olav H. Hauge – på USF Verftet

Felles for uttrykkene til Erlend O. Nødtvedt og Erlend Apneseth Trio, er en leken og uredd omgang med tradisjonen. Der trioen tar i bruk elementer fra folkemusikken og for eksempel inkorporerer arkivopptak av stev og lokker i sin musikk, forholder forfatteren seg også aktivt til tradisjonen i form av sitater, pastisjer, hyllester og omskrivninger.

Denne på samme tid ærbødige og uærbødige dialogen med tidligere verker og uttrykk har sjeldent vært tydeligere enn i samarbeidsprosjektet som tar utgangspunkt i Olav H. Hauges diktning.

På slutten av 80-tallet leste Hauge selv inn 99 av sine beste dikt i studio. Dette opptaket utgjør rammen for en poesikonsert der en ny generasjon går i dialog med en av våre ypperste poeter. Hauges egne innlesninger blir tonesatte og besvarte, improvisert over, men også manipulerte. Vi møter for eksempel det folkekjære diktet «Det er den draumen» i en ni minutter lang utstrakt versjon, mens andre dikt blir samplet og loopet på en måte som belyser Hauges særegne rytmikk og prosodi. Poesikonserten kan fungere både som en introduksjon og reaktualisering av Hauges poesi, samtidig som den fremviser hvordan man aktivt kan forholde seg til egen kulturarv og gjøre den til sin egen.

Erlend Apneseth Trio har de siste årene etablert seg som en av de mest nyskapende og kreative konstellasjonene her i landet, med sin særegen blanding av tradisjonsmusikk, jazz og samtidsmusikk. Alle tre utgivelser har blitt nominert til Spellemannprisen, og de fekk også Spellemannprisen for «Salika, Molika» (2019). Dette albumet vart også nominert til den prestisjefylte Nordic Music Prize, som en av årets beste skandinaviske album.

Erlend O. Nødtvedt vart i 2015 kåret til en av Norges 10 mest betydningsfulle forfattere under 35 år av Morgenbladet, og diktsamlingen «Bergens Beskrivelse» kom med på NRK sin store kåring av de mest betydningsfulle bokutgivelser i det forrige tiåret. Han har gitt ut fire diktsamlinger, to romaner, deriblant den kritikerroste «Vestlandet», og fått en rekke priser for sitt forfatterskap, deriblant Bjørnsonstipendet og Premio Ostana.

ERLEND O. NØDTVEDT vokal, samples og elektronikk / ERLEND APNESETH hardingfele / STEPHAN MEIDELL gitar, effekter / ØYVIND HEGG-LUNDE trommer, perkusjon / THOROLF THUESTAD lyddesign