Laster Arrangementer

Arkitektur på film – The Human scale

The Human Scale. Regi: Andreas Dalsgaard. Danmark 2012. Dokumentarfilm. Digitalkopi. 1 t 17 min.

Hvordan skaper vi byer som gjør oss lykkelige?

For første gang i historien har vi tippet vektskåla. I dag bor 50 prosent av verdens befolkning i byer, og med dagens urbaniseringstempo vil det øke til 80 prosent innen 2050. Hva gjør den kjølige, moderne megabyen med oss mennesker? Den anerkjente danske arkitekten Jan Gehl har i de siste femti årene observert hvordan det moderne bylandskapet hindrer mennesker i å møtes. Det menneskelige er satt til side, og bilen står i sentrum, Gehls tanker om å skape inkluderende byer med fotgjengere og syklister i fokus har bare blitt mer aktuelle med dagens miljø og klimaspørsmål.

The Human Scale er en reise i de mangfoldige utfordringene og løsningene som finnes i våre raskt voksende storbyer. Jan Gehls filosofi om å skape nære, sosiale byrom har vært en grunntanke bak sykkelbyen København. I dag videreføres hans metoder i metropoler som New York, Melbourne, Dhaka og Chongquing i Kina.

Filmen presenteres i samarbeid med Byarkitekten, Bergen kommune.

Det blir en kort innledning før filmen av Susanne Urban. Urban er arkitekt og byplanlegger og driver egen praksis, Urban Rabbe arkitekter. Hun har særskilt kunnskap om temaet The Human Scale handler om, og var blant deltagerne i Jan Gehl architects workshopsserie “Byer for mennesker” i 2011. Urban er en markant stemme i bergensdebatten og har lansert flere visjoner for byen. Urban er også engasjert i deleøkonomi og var blant initiativtagerne til Bildeleringen i Bergen.