Laster Arrangementer

Arabisk filmfest: The Reformist

Prisbelønte filmer fra og om den arabiske regionen i regi av Arabisk Filmfest og Cinemateket i Bergen – på USF Verftet.

I følge den utbredte måten å tolke koranen på, kan ikke kvinner være imamer. Danse Sherin Khankan mener imidlertid at det finnes en åpning for å tolke teksten annerledes, når hun bestemmer seg for å bli Danmarks første kvinnelige imam.

Hun ønsker å gi rom til de som føler at de faller utenfor det tradisjonelle islam, bevise at kvinner også kan være ledende skikkelser innen religionen, samt å vise resten av verden at muslimer er akkurat som alle andre mennesker.

I en periode på over tre år følger regissør Marie Skovgaard Sherin og en gruppe likesinnede muslimske aktivister når de åpner Skandinavias første moske ledet av kvinnelige imamer.

Sherin er en pådriver for en nytenkende lesing av koranen, bygget på verdier som toleranse, likestilling og islamsk feminisme. Selv om mange heier på dem, blir de også møtt av en vegg med tradisjonelle, patriarkalske mennesker som mener at kvinner ikke er skikket til å være muslimer, og Sherin og moskeens medlemmer må ta valget mellom å kjempe mot dem i det skjulte, eller å ta kampen i det åpne rom. Spørsmålet er om de klarer å holde sammen i alle de forekommende stormene?

Marie Skovgaard (f. 1983) er en dansk regissør. Hun er utdannet ved Københavns Universitet, og har jobbet på flere tv-produksjoner, blant annet Børn alene på flugt (2016). Reformisten er hennes debutfilm, og den hadde premiere på CPH:DOX, der den var tatt ut til hovedkonkurransen.

Regi: Marie Skovgaard. Danmark 2019. Dansk, engelsk, svensk, arabisk tale, engelsk tekst. DCP, 1t 28min.