Laster Arrangementer

Arabisk Filmfest: Paris Stalingrad AVLYST

Regissør Hind Meddeb kommer til Arabisk Filmfest med sin dokumentar Paris Stalingrad – en sterk skildring av livet som flyktning i Paris’ gater.

Hind Meddeb blir en av hovedgjestene på årets Arabisk filmfest. Hind Meddeb er en fransk-tunisisk journalist og dokumentarfilmskaper, som ikke er redd for å belyse vanskelige tema. Hun har tidligere laget film om marokkanske selvmordsbombere («De Casa Au Paradis»), og om unge rappere som kjemper for ytringsfrihet i Tunisia («Tunisia Clash»).

Denne nye dokumentaren viser livet til flyktninger som må bo ute i Paris’ gater mens de venter på å få opphold eller bli sendt hjem. Dokumentaren hadde premiere på Toronto International Film Festival, og har blitt vist på mange prestisjefylte festivaler, som DOC NYU Film Festival og Cinema du Réel.

Om filmen:

For mange er Paris kjærlighetens og lysets by. Men byen har også en skjult, mørkere side, som dokumentaren Paris Stalingrad har fanget på kamera. I Stalingrad-distriktet i byens kjerne ender mange av landets asylsøkere opp i vente på å få komme seg videre – enten i det franske systemet eller til andre land i Europa. Nettene tilbringes i telt på gaten, og fra morgengry står de i kø for å registrere seg hos myndighetene – noe kun et fåtall får mulighet til grunnet manglende systemer, ansatte og strategier. Situasjonen blir etter hvert så prekær at politiet blir hentet inn for å jage menneskene vekk.

Vi følger den sudanesiske tenåringen Souleymane over mange måneder på gata i Paris i all slags vær. Han har flyktet krig, tortur og slaveri, men finner mening i situasjonen gjennom diktene sine. Vi får også møte mennesker fra flere land, og filmskaper Hind Meddeb, som snakker flytende fransk, arabisk og engelsk, går ofte inn i situasjonene for å hjelpe med oversetting.

Paris Stalingrad er en film om Europas dårlige samvittighet, om å ignorere ansvaret vi har for mennesker i nød, og om verdighet. På et brutalt og ærlig vis skildrer den kampen for overlevelse, og den gir ansikt til de mange mennesker som sitter fast i provisoriske flyktningeleirer i Europa.

Credits.
Frankrike 2019
Regi: Hind Meddeb
Manus: Hind Meddeb
Foto: Hind Meddeb, Thim Naccache
Med: Souleymane Mohammad, Valérie Osouf, Agathe Nadimi
Språk: Arabisk
Undertekst: Engelsk  
Spilletid: 88 min 
Sjanger: Dokumentar