Laster Arrangementer

Arabisk Filmfest: Paris Stalingrad

Prisbelønte filmer fra og om den arabiske regionen i regi av Arabisk Filmfest og Cinemateket i Bergen – på USF Verftet

For mange er Paris kjærlighetens og lysets by. Men byen har også en skjult, mørkere side, som dokumentaren Paris Stalingrad har fanget på kamera. I Stalingrad-distriktet i byens kjerne ender mange av landets asylsøkere opp i vente på å få komme seg videre – enten i det franske systemet eller til andre land i Europa. Nettene tilbringes i telt på gaten, og fra morgengry står de i kø for å registrere seg hos myndighetene – noe kun et fåtall får mulighet til grunnet manglende systemer, ansatte og strategier. Situasjonen blir etter hvert så prekær at politiet blir hentet inn for å jage menneskene vekk.

Vi følger den sudanesiske tenåringen Souleymane over mange måneder på gata i Paris i all slags vær. Han har flyktet krig, tortur og slaveri, men finner mening i situasjonen gjennom diktene sine. Vi får også møte mennesker fra flere land, og filmskaper Hind Meddeb, som snakker flytende fransk, arabisk og engelsk, går ofte inn i situasjonene for å hjelpe med oversetting.

Paris Stalingrad er en film om Europas dårlige samvittighet, om å ignorere ansvaret vi har for mennesker i nød, og om verdighet. På et brutalt og ærlig vis skildrer den kampen for overlevelse, og den gir ansikt til de mange mennesker som sitter fast i provisoriske flyktningeleirer i Europa.

Credits.
Frankrike 2019
Regi: Hind Meddeb
Manus: Hind Meddeb
Foto: Hind Meddeb, Thim Naccache
Med: Souleymane Mohammad, Valérie Osouf, Agathe Nadimi
Språk: Arabisk
Undertekst: Engelsk  
Spilletid: 88 min 
Sjanger: Dokumentar