Laster Arrangementer

Akira

Akira. Regi: Katsuhiro Otomo. Japan 1988. Japansk tale, engelsk tekst. DCP, 2t 04m.

Tokyo, 2019, 31 år etter at byen ble ødelagt av en kjernefysisk eksplosjon under tredje verdenskrig. Byen er fremdeles merket av eksplosjonen, både fysisk og mentalt. Arbeidsledigheten i landet er høy, regjeringen blir mer og mer autoritær og samfunnet er i oppløsning. Settingen er klart inspirert av cyberpunk.

Kaneda er lederen av en av de mange motorsykkelgjengene som herjer i Nye Tokyo. Mens de flykter fra politiet støter de på en liten mann som stopper en motorsykkel med bare tankene. Militæret kommer for å hente ham, og de tar også med seg Tetsuo, et gjengmedlem som ble skadet, og utsetter ham for hemmelige psykiske eksperimenter. Kaneda prøver å redde ham, sammen med en gruppe som jobber for å stoppe eksperimentene. Etter hvert virker det heller som om militæret må reddes fra Tetsuo, og om de ikke stopper han kan det bety slutten for hele verden.

Akira er basert på en 2182-siders manga. Som i alle adaptasjoner fra bøker har det vært nødvendig å kutte ut en del ting, og handlingen har endret seg betydelig, men siden forfatteren også er regissøren har filmen bevart følelsen og budskapet i mangaen. Akira var en av de filmene som bidro til at anime fikk et gjennombrudd utenfor Japan. Den viser at tegnefilm godt kan være for voksne, med noen veldig voldelige scener og en dyp historie.