Laster Arrangementer

Arabisk Filmfest: Between two seas

Prisbelønte filmer fra og om den arabiske regionen i regi av Arabisk Filmfest og Cinemateket i Bergen – på USF Verftet.

Under en kort tur til hjembyen på en liten øy nær Kairo, blir Zahras eldste datter utsatt for en tragisk ulykke. Dette sender Zahra ut på en kamp for å endre det lille samfunnet, preget av patriarkalske og kvinneundertrykkende tankemåter.

Vi møter også Zahras søster, Soumaya, som er fanget i et voldelig ekteskap, deres mor, Zakeya, en matriark som drømmer om at sønnen skal komme hjem fra studier i utlandet for å ta vare på familien, og venninnen, Amal, en lege som drømmer om å ta doktorgrad – noe som ikke akkurat er forventet av kvinner fra den lille landsbyen. Kvinnenes historier står i sentrum gjennom hele filmen, og viser hvordan de alle kjemper for et bedre liv for seg og menneskene rundt seg.

Filmen belyser ulike utfordringer egyptiske kvinner møter på, særlig de som bor i fattige områder. Vold i nære relasjoner får bare et skuldertrekk fra samfunnet, omskjæring er enda utbredt, og kvinner som velger å jobbe blir møtt med fordommer fra alle kanter. Regissør Anas Tolba maler et sterkt bilde av hvordan mangel på helsetilbud og utdanning kan gjøre kvinner til sine egne verste fiender, og hvordan unge jenters drømmer knuses av tanken om at deres eneste skjebne er ekteskap.

Anas Tolba (f. 1987) er en egyptisk filmskaper. Han var med å starte opp produksjonsselskapet Axeer i 2010, og har regissert en rekke musikkvideoer for kjente, egyptiske musikere. Han har tidligere laget kortfilmer og dokumentarer med feministiske budskap, og Between Two Seas er hans første spillefilm. Den hadde premiere på Aswan International Women’s Festival, hvor den vant to priser, og den vant også priser under anerkjente Brooklyn Film Festival.

Regi: Anas Tolba. Egypt 2019. Språk Arabisk. Tekst: Engelsk. DCP, 1t 27 min.