Minifestival: De beste filmene fra den arabiske regionen

Arabisk filmfest i Cinemateket på USF Verftet.

Etter fjorårets braksuksess er festivalen utvidet med tre dager og arrangeres fra 15. til 20. september. Kom og se internasjonalt anerkjente og prisbelønte filmer fra og om den arabiske regionen.

Fra filmen All this Victory.

 

La deg sjokkere og bevege av de beste filmene fra den arabiske verden. Arabisk Filmfest byr på et unikt innblikk i en kultur og verden som ofte er redusert til det vi ser i nyhetsbildet. Gjennom et bredt spekter av sjangre, fra fiksjon til dokumentar, forteller filmene ekte og genuine historier fra et arabisk perspektiv.

Se nederst for liste over filmer og visningstidspunkt.

Festivalen er en viktig møteplass for tankevekkende møter og utfordrende debatt og en arena der nordmenn med ulik bakgrunn kan oppleve autentisk arabisk kultur.

Om filmene

Åpningsfilmen «All this Victory» er et nervepirrende drama om viljen til å overleve i krig. Handlingen tar for seg krigen mellom Libanon og Israel i 2006 og følger Marwan på let etter sin far fra Sør-Libanon til en landsby på grensen til Israel under en 24-timers våpenhvile. Regissør Ahmad Ghossein har bakgrunn fra dokumentar og kortfilmer, og ”All This Victory” er hans første spillefilm. Filmen har allerede høstet lovord og en rekke internasjonale priser.

En sønns tragiske ulykke presser frem ubehagelige sannheter for foreldrene i det klaustrofobiske dramaet ”A Son”. Filmen har blant annet vunnet Venice Horizon Award for beste mannlige skuespillere på Venice Film Festival og Arab Cinema’s Horizon Award på Cairo International Film Festival. Filmen vises på åpningsdagen 15. september.

For første gang i Arabisk Filmfest sin historie er det satt opp visning av en ordentlig skrekkfilm. Publikum vil få en unik mulighet til å ta del i Skandinaviapremieren på The Blue Elephant- Dark Whisperes, en psykologisk thriller fra Egypt som vil få det til å gå kaldt nerver ryggen din. Filmen vises fredag 18. september.

Spesielt anbefalt

Få også med deg programansvarlig Sigrid Clementine sin anbefaling, «Screwdriver», som vises under festivalen lørdag 19. september. Den palestinske spillefilmen følger historien til Ziad, som blir dømt til femten år i israelsk fengsel for en forbrytelse han ikke har begått. For festivalene ble det i år viktig å plukke ut filmer som belyser mental helse og et samfunn i endring, tema som er mer aktuell enn noensinne i en tid hvor nedstenging av samfunnet, karantene og isolasjon er en stor del av hverdagen. I filmen kjemper Ziad for å reintegrere seg i samfunnet, men blir holdt igjen av traumer og mareritt etter årene i fengsel. Få palestinere er uberørt av konflikten med Israel – Screwdriver belyser bieffektene av dette på en realistisk og brutal måte.

Filmen vil ha en påfølgende panelsamtale om flyktninger og mental helse.

Arabisk filmfest arrangeres i samarbeid med Cinemateket i Bergen.

Oversikt

ALL THIS VICTORY
Vises tirsdag 15. september kl. 17.30 + torsdag 17. september kl. 17.30.

A SON
Vises tirsdag 15. september kl. 20.00.

KHARTOUM OFFSIDE
Vises Onsdag 16. september kl. 17.00.

YOU WILL DIE AT 20
Vises onsdag 16. september kl. 19.15.

TEL AVIV ON FIRE
Vises torsdag 17. september kl. 20.00.

MADNESS IN ALEPPO
Vises fredag 18. september kl. 18.30.

BLUE ELEPHANT – DARK WHISPERS
Vises fredag 18. september kl. 21.00.

PARIS STALINGRAD
Vises lørdag 19. september kl. 13.00.

SCREWDRIVER
Vises lørdag 19. september kl. 15.30.

LOOK AT ME
Vises lørdag 19. september kl. 20.30.

FIANCEES
Vises søndag 20. september kl. 12.30

THE REFORMIST
Vises søndag 20. september kl. 15.00

WATERPROOF
Vises søndag 20. september kl. 17.30.

BETWEEN TWO SEAS
Vises søndag 20. september kl. 20.00

Arabisk Filmfest 2020 sine nettsider.