Film

Le Mépris - Jean-Luc Godard, 1963

Intet mindre enn en av etterkrigstidens viktigste og vakreste filmer, med Capris fantastiske landskap som ramme - og Brigitte Bardot

Le Mépris ble til i en periode da Jean-Luc Godard nøt en viss popularitet ikke bare blant cineastene, men også hos et bredere publikum. Dette førte til at han også ble møtt med en viss velvilje hos produsentene, som igjen ga ham muligheten til å produsere en film på et relativt stort budsjett, noe han har utnyttet til det fulle. Le Mépris er intet mindre enn en av etterkrigstidens viktigste og vakreste filmer, med Capris fantastiske landskap som ramme; virtuost fotografert av Coutard i scope-format i rene, nærmest pop-aktige farger; Delerues suggererende vakre musikk-tema – og Brigitte Bardot.

Le Mépris er kanskje den av Godards filmer som har vært nærmest den kommersielle filmindustriens produkt. Samtidig er den også en av dem som mest eksplisitt viser sin forakt overfor nettopp denne. Filmen handler om en filminnspilling der Godard tydelig får vist sine holdninger, da han lar regissøren, spilt av Fritz Lang, nærmest fremstå som en gudeliknende skikkelse, produsenten som en fascistisk barbar og manusforfatteren som en prostituert svekling.

Handlingen i Le Mépris er vendepunkt og høydepunkt for filmproduksjonen i filmen. Det er en film som foregår blant ruinene av det gamle studiosystemet – i bokstavelig forstand – den bruker et nytt og modernistisk filmspråk, samtidig som den dypt beklager tapet av det gamle. Den veksler mellom troskap til det enhetlige, klassiske systemet og en aggressiv utålmodighet etter å komme i gang med noe nytt.

red./olep

 Le Mépris [Skapt for kjærlighet]. Regi og manus: Jean-Luc Godard, etter en roman av Alberto Moravia. Frankrike/Italia 1963. Foto: Raoul Coutard. Musikk: Georges Delerue. Klipp: Agnès Guillemot. Medv.: Brigitte Bardot, Michel Piccoli, Jack Palance, Fritz Lang, Giorgia Moll, Jean-Luc Godard m.fl. Utleie: NFK. Fransk, engelsk, tysk og italiensk tale med engelske undertekster. 35mm, farger, 1 t 43 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.