Film

Atomic Café - Alt om atombomben USA 1945-1960

En fantastisk reise gjennom atombombens første år via klipp fra nyheter, dokumentarer, underholdningshow og reklamefilmer. En kavalkade over naive latterligheter, men også et fremragende dokument fra en tid da man fortsatt trodde at selv dommedag kunne kontrolleres.

Cinemateket USF
Torsdag 6. august kl. 18.00
Tirsdag 11. august kl. 20.15
Billettsalg ved inngangen like før visning
Kr 80 ordinær
Kr 50 medlemmer
Medlemsskap kr 100

Grunnmaterialet til
Atomic Café er hentet fra nyhetsopptak, dokumentarfilmer, fjernsynssendinger, militære instruksjonsfilmer, reklamefilmer og sanger fra USA i perioden 1945-1960. Det er ikke skutt en eneste meter film under tilblivelsen av Atomic Café, og det er ikke lagt på en eneste kommentar. Filmskaperne tilbrakte fem år i arkivene, og resultatet har blitt en fantastisk reise gjennom atombombens første år.

Her er ingen konklusjoner. Slutningene gir seg selv, takket være en meget finurlig montasje. Selvsagt er filmen langt fra objektiv, men doseringen erstattes av en reservert humor, der distanse og forundring er mer fremtredende enn aggresjon.

Vi følger som nevnt atombombens første femten leveår. Fra forvirringen og sensasjonen omkring Hiroshima, via 1950-tallets besynderlige instruksjoner om hva man skal gjøre hvis bomben faller, før filmen munner ut tidlig på 1960-tallet. Det var en naiv tidsalder, om man skal trekke slutninger fra de filmklippene man får se. Kommunistene var slemme, amerikanerne snille, og atombomben var søt. Så kan man spørre seg om det hele var en iskald avledningsmanøver for å føre befolkningen bak lyset, eller om det simpelthen var resultatet av en kollektiv naivitet som spredde seg, også til makthavernes rekker. Filmen viser oss maktesløsheten som oppsto da mennesket lot teknologien overkjøre forstanden.

Disse filmklippene fra de første etterkrigsårene står som vitnesbyrd fra en tid man trodde det var mulig å mestre bomben. Derfor blir denne dokumentarfilmen ikke bare en kavalkade over naive latterligheter, men også et fremragende dokument fra en tid da man fortsatt trodde, og håpet, at selv dommedag kunne kontrolleres.

olep

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.